NAIOA.comNAIOA.comNAIOA.com
 Create an Account
 

  
NAIOA Impala Forums :: View topic - 2000 3.8 engine Data
GarageGarage    1/4 Mile Table1/4 Mile Table    Forum FAQForum FAQ    SearchSearch    UsergroupsUsergroups   MedalsMedals
MemberlistMemberlist   ProfileProfile    Watched TopicsWatched Topics    Log in to check your private messagesLog in to check your private messages    Log inLog in 

2000 3.8 engine Data

 
Post new topic   Reply to topic    NAIOA Impala Forums Forum Index -> 2000-2005 General Impala Discussion
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dbconn
Newbie
Newbie


Joined: Jun 15, 2011
Posts: 42
Posts per day: 0.02
Location: southern Ohio

2000 Chevrolet Impala
1998 Chevrolet Monte Carlo
2004 Ford Ranger
2001 Ford Focus


PostPosted: Wed Nov 28, 2012 8:42 pm    Post subject:  2000 3.8 engine Data Reply with quote

2000 Chevy impala 3.8 - 154000 mile and now it won't idle.
Today it got a new IAC, and new MAF and a Ignition Module and it still won't idle but when I hold down the peddle a little it runs smooth.
I've had trouble with the car for months now. If you look at my posts (dbconn) it's all there
Can someone look at this data to see if it's about norm.
THANKS
ENG SPEED RPM 1254
CALC LOAD % 2.7
MAF FLOW GR/SE 4.97
MAP KPA 24
IAT F 57
IGN ADVANCE DE 16.0
ST FTRM1 % 0.0
LT FTRM1 % 16.4
VEH SPEED MPH 49
FUEL SYS 1 OPEN2 > I put a new fuel cap on and it closed but won't idle
FUEL SYS 2 N/A
O2S11 V 0.000
ST FTRM11 % 0.0
O2S12 V 0.890
OBD2 STAT CA
Back to top
View user's profile Send private message
98ss
Uber
Uber


Joined: Jun 06, 2009
Posts: 818
Posts per day: 0.26
Location: Ann Arbor

2002 Chevrolet Impala
2011 Chevrolet Silverado


PostPosted: Wed Nov 28, 2012 9:54 pm    Post subject:   Reply with quote

The 02 sensor 1 shows 0V. The data doesn't show if the vehicle is up to operating temperature. If the vehicle is not up to operating temp it will ignore the 02 sensor values and will be in open loop. But I don't think thats it, I think you need to check the egr valve to see if its stuck open and moves freely. If it does not, put a new one in.
Back to top
View user's profile Send private message
dbconn
Newbie
Newbie


Joined: Jun 15, 2011
Posts: 42
Posts per day: 0.02
Location: southern Ohio

2000 Chevrolet Impala
1998 Chevrolet Monte Carlo
2004 Ford Ranger
2001 Ford Focus


PostPosted: Thu Nov 29, 2012 8:28 am    Post subject:  2000 3.8 engine Data Reply with quote

98ss wrote:
The 02 sensor 1 shows 0V. The data doesn't show if the vehicle is up to operating temperature. If the vehicle is not up to operating temp it will ignore the 02 sensor values and will be in open loop. But I don't think thats it, I think you need to check the egr valve to see if its stuck open and moves freely. If it does not, put a new one in.


Sorry operating temperature 190 going down the road when I scanned it. And the 02 sensor has also been cleaned after the scan.
Is there some place here or on the web where I can find these values to compare
mine to.
Back to top
View user's profile Send private message
IffyG
NAIOA Moderator
NAIOA Moderator
Silver Contributor (Amount: 1) Silver Contributor


Joined: May 19, 2007
Posts: 13731
Posts per day: 3.55
Location: Nashville, TN

2002 Chevrolet Monte Carlo
1998 Oldsmobile Intrigue
2009 Chevrolet Malibu


PostPosted: Thu Nov 29, 2012 11:00 am    Post subject:   Reply with quote

Get some new values after the O2 sensor was cleaned. If you are at operating temp in that scan you are running hog rich and your O2 sensor is shot. That's a very bad thing. My guess is the O2 sensor needs to be replaced...

_________________
helldorado wrote:
GLWTGFY. Big Thumbs Up

Dan wrote:
Protip: If you don't know what you're doing, don't do it.


d
Back to top
View user's profile Send private message
nightryder
Master Level
Master Level
Silver Contributor (Amount: 1) Silver Contributor


Joined: Oct 18, 2006
Posts: 3256
Posts per day: 0.8
Location: Lockport NY

2001 Chevrolet Impala
2005 Subaru Impreza


PostPosted: Thu Nov 29, 2012 1:00 pm    Post subject:   Reply with quote

IffyG wrote:
Get some new values after the O2 sensor was cleaned.


This. You shouldn't be reading 0v on any O2 sensor regardless, check to make sure the scanner you are using supports the O2 PID in our cars. Sounds like your O2 is shot.

Quote:
If you are at operating temp in that scan you are running hog rich and your O2 sensor is shot. That's a very bad thing. My guess is the O2 sensor needs to be replaced...


+16.4 LTFT means he's running lean (makes sense if his O2 is bad). The PCM has to add 16.4% more fuel to get the car to 14.7 AFR. A negative trim means the PCM needs to subtract X% to get the car to 14.7 AFR.

_________________
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
IffyG
NAIOA Moderator
NAIOA Moderator
Silver Contributor (Amount: 1) Silver Contributor


Joined: May 19, 2007
Posts: 13731
Posts per day: 3.55
Location: Nashville, TN

2002 Chevrolet Monte Carlo
1998 Oldsmobile Intrigue
2009 Chevrolet Malibu


PostPosted: Thu Nov 29, 2012 1:04 pm    Post subject:   Reply with quote

nightryder wrote:

+16.4 LTFT means he's running lean (makes sense if his O2 is bad). The PCM has to add 16.4% more fuel to get the car to 14.7 AFR. A negative trim means the PCM needs to subtract X% to get the car to 14.7 AFR.


Yeah I messed up on that one. Either way, running super rich or super lean is a bad thing.

_________________
helldorado wrote:
GLWTGFY. Big Thumbs Up

Dan wrote:
Protip: If you don't know what you're doing, don't do it.


d
Back to top
View user's profile Send private message
dbconn
Newbie
Newbie


Joined: Jun 15, 2011
Posts: 42
Posts per day: 0.02
Location: southern Ohio

2000 Chevrolet Impala
1998 Chevrolet Monte Carlo
2004 Ford Ranger
2001 Ford Focus


PostPosted: Thu Nov 29, 2012 2:02 pm    Post subject:   Reply with quote

IffyG wrote:
Get some new values after the O2 sensor was cleaned. If you are at operating temp in that scan you are running hog rich and your O2 sensor is shot. That's a very bad thing. My guess is the O2 sensor needs to be replaced...



Took out both 02 sensors and cleaned them before I rescanned it here's three frames had to hold foot on peddle to keep it running till it scanned
Frame 37 Time 24.4

And my scanner is an Actron CP9180

MIL STATUS OFF
ABSLT TPS % 0.3
ENG SPEED RPM 683
CALC LOAD % 3.9
MAF FLOW GR/SE 6.94
MAP KPA 33
COOLANT F 206
IAT F 105
IGN ADVANCE DE 20.0
ST FTRM1 % 20.3
LT FTRM1 % 16.4
VEH SPEED MPH 0
FUEL SYS 1 CLSD
FUEL SYS 2 N/A
O2S11 V 0.140
ST FTRM11 % 20.3
O2S12 V 0.365
OBD2 STAT CA

Frame 38 Time 25.0


MIL STATUS OFF
ABSLT TPS % 0.3
ENG SPEED RPM 1077
CALC LOAD % 3.9
MAF FLOW GR/SE 6.80
MAP KPA 29
COOLANT F 206
IAT F 105
IGN ADVANCE DE 20.0
ST FTRM1 % 20.3
LT FTRM1 % 16.4
VEH SPEED MPH 0
FUEL SYS 1 CLSD
FUEL SYS 2 N/A
O2S11 V 0.150
ST FTRM11 % 20.3
O2S12 V 0.335
OBD2 STAT CA

Frame 39 Time 25.7


MIL STATUS OFF
ABSLT TPS % 0.3
ENG SPEED RPM 1308
CALC LOAD % 3.5
MAF FLOW GR/SE 6.03
MAP KPA 25
COOLANT F 206
IAT F 105
IGN ADVANCE DE 20.0
ST FTRM1 % 20.3
LT FTRM1 % 16.4
VEH SPEED MPH 0
FUEL SYS 1 CLSD
FUEL SYS 2 N/A
O2S11 V 0.120
ST FTRM11 % 20.3
O2S12 V 0.225
OBD2 STAT CA
Back to top
View user's profile Send private message
98ss
Uber
Uber


Joined: Jun 06, 2009
Posts: 818
Posts per day: 0.26
Location: Ann Arbor

2002 Chevrolet Impala
2011 Chevrolet Silverado


PostPosted: Thu Nov 29, 2012 9:18 pm    Post subject:   Reply with quote

02 sensors like to run from 0.2v to 0.8v. Sounds like it could be shot, sometimes cleaning doesn't work. Did you check the egr valve?
Back to top
View user's profile Send private message
dbconn
Newbie
Newbie


Joined: Jun 15, 2011
Posts: 42
Posts per day: 0.02
Location: southern Ohio

2000 Chevrolet Impala
1998 Chevrolet Monte Carlo
2004 Ford Ranger
2001 Ford Focus


PostPosted: Thu Nov 29, 2012 9:41 pm    Post subject:   Reply with quote

Yes the egr valve looks good took it off it was free sprayed it with PB Blaster anyway let it set for 15 min. and aired it out. idling problem didn't start until I cleaned all and everything electrical I could find and put di-electric grease on the connections. I thought it may have got hot and shorted out the wiring somewhere so tonight I cleaned out all the di-electric grease but did not help Sad
Back to top
View user's profile Send private message
dbconn
Newbie
Newbie


Joined: Jun 15, 2011
Posts: 42
Posts per day: 0.02
Location: southern Ohio

2000 Chevrolet Impala
1998 Chevrolet Monte Carlo
2004 Ford Ranger
2001 Ford Focus


PostPosted: Fri Nov 30, 2012 12:13 pm    Post subject:   Reply with quote

This morning I got two codes po134 and po135, 02 sensor I checked fuse and wires and connections there good so I'm going to the parts store.
Back to top
View user's profile Send private message
Lingenfelter
Uberd0rk!
Uberd0rk!
Gold Contributor (Amount: 1) Gold Contributor


Joined: Oct 21, 2006
Posts: 9331
Posts per day: 2.29
Location: Ontario, Canada

2003 Chevrolet Impala
1999 Yugo Tempo


PostPosted: Fri Nov 30, 2012 1:54 pm    Post subject:   Reply with quote

FYI dielectric is not conductive. It won't improve the connection but will aid in keeping it clean, if for some reason it's not protected against contamination.

_________________
uıɐƃɐ ʎɐqǝ ɯoɹɟ pɹɐoqʎǝʞ ɐ ƃuıʎnq ɹǝʌǝu ɯɐ ı

GMPP Duals, GMPP Handling Kit, NAIOA FWI V2, Silverstar Hi/Lo/Fogs, Viper 5900 Remote Start/Security.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
dbconn
Newbie
Newbie


Joined: Jun 15, 2011
Posts: 42
Posts per day: 0.02
Location: southern Ohio

2000 Chevrolet Impala
1998 Chevrolet Monte Carlo
2004 Ford Ranger
2001 Ford Focus


PostPosted: Sat Dec 15, 2012 11:04 am    Post subject:   Reply with quote

It was the o2 sensor BUT NOW

I stopped in town yesterday to eat when I came out the car would not start. But it's not EVER done this before it (tried to start for a few seconds each time I tried)
Before it just cranked. and still no codes

I was there for two hours before the rollback got there all the time no start, got it home got it on the ground it started like it never had a problem.

Someone told me the coils may be going bad or weak a Mechanic checked them with a meter and said they were OK but that's been months ago.

If I take the pcm out and take it to Chevy can they tell me if it's bad or not.
Back to top
View user's profile Send private message
Wingman520
Guru
Guru
Silver Contributor (Amount: 1) Silver Contributor


Joined: Apr 15, 2008
Posts: 4127
Posts per day: 1.17
Location: Canton, Ohio

2001 Chevrolet Impala
2006 Chevrolet Impala


PostPosted: Sat Dec 15, 2012 1:19 pm    Post subject:   Reply with quote

dbconn wrote:
If I take the pcm out and take it to Chevy can they tell me if it's bad or not.


it'd have to be on car... they use the obd 2 port to plug in and scan the car. They don't have an "off car rig" to just check the pcm integrity itself

_________________
2006 Impala LTZ 105k- Dynomax Catback Exhaust, Overkilled by Will Wink

2001 Chevy Impala- 186K Retired: 180 T stat, HV3, Wizaired Intake, GMPP Exhaust, Speed Daddy Headers, 1.9 Yella Terra Rockers, Custom LED interior, BBEngineering.com 6 Pod Cluster, Poly Mounts and Bushings, Dyno Tuned by Dyno Brian @ Dyno Tune Motorsports 181 WHP 230 WTQ
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    NAIOA Impala Forums Forum Index -> 2000-2005 General Impala Discussion All times are GMT - 4 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. Comments and posts are property of the poster. All other content is © 2008 by the NAIOA.


Use of this site constitutes agreement with the NAIOA Terms of Service (TOS)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Server Local Time: December 14, 2017, 6:45:31 pm
Page Generation: 0.12 Seconds ( SQL 41:153 in 0.01 Seconds )