NAIOA.comNAIOA.comNAIOA.com
 Create an Account
 

  
NAIOA Impala Forums :: View topic - Speedometer problem
GarageGarage    1/4 Mile Table1/4 Mile Table    Forum FAQForum FAQ    SearchSearch    UsergroupsUsergroups   MedalsMedals
MemberlistMemberlist   ProfileProfile    Watched TopicsWatched Topics    Log in to check your private messagesLog in to check your private messages    Log inLog in 

Speedometer problem

 
Post new topic   Reply to topic    NAIOA Impala Forums Forum Index -> 2000-2005 General Impala Discussion
View previous topic :: View next topic  
Author Message
MarkH
Newbie
Newbie


Joined: Jun 19, 2007
Posts: 19
Posts per day: 0


2002 Chevrolet Impala


PostPosted: Wed Apr 25, 2012 9:02 am    Post subject:  Speedometer problem Reply with quote

I had new tires put on my wife's 2002 Impala yesterday... Today she tells me the speed is indicating higher than she is actually going, like 35 mph when she is taking off from a stop. And in general indicating higher than it should.

I had new hubs/speed sensors replaced about 20k miles ago- had the whole traction control problem thing going on prior to that. This was resolved after replacing the hubs and harness. So I wouldn't think I have a speed sensor issue now.

Any ideas what the problem could be?

The only thing I noticed odd was the tire place put stick-on weights in the inside center of the rim, as opposed to the normal type that you hammer onto the rim lip, but I wouldn't think they would interfere with the sensor readings. The car has stock aluminum 16" 5 spoke rims.
Back to top
View user's profile Send private message
chibiblacksheep
Member Level
Member Level


Joined: Dec 14, 2009
Posts: 1369
Posts per day: 0.47
Location: Philadelphia, PA

2000 Chevrolet Monte Carlo
2007 Chevrolet Impala
1968 Chevrolet Camaro
2013 Chevrolet Camaro


PostPosted: Wed Apr 25, 2012 9:11 am    Post subject:   Reply with quote

Stepper Motor probably went?

_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address
MarkH
Newbie
Newbie


Joined: Jun 19, 2007
Posts: 19
Posts per day: 0


2002 Chevrolet Impala


PostPosted: Wed Apr 25, 2012 9:51 am    Post subject:   Reply with quote

chibiblacksheep wrote:
Stepper Motor probably went?


Cool, thanks. I did a search for the stepper motor IP issues and it looks like a relatively easy, cheap fix.

I am a little skeptical when I take my car to get work done, and then have other issues, but I guess the speedo issue is just coincidence.
Back to top
View user's profile Send private message
chibiblacksheep
Member Level
Member Level


Joined: Dec 14, 2009
Posts: 1369
Posts per day: 0.47
Location: Philadelphia, PA

2000 Chevrolet Monte Carlo
2007 Chevrolet Impala
1968 Chevrolet Camaro
2013 Chevrolet Camaro


PostPosted: Wed Apr 25, 2012 11:28 am    Post subject:   Reply with quote

Yeah, I see no reason why the speedo would be off just from a tire mounting.

_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address
Frank
Master Level
Master Level
Platinum Contributor (Amount: 1) Platinum Contributor


Joined: Aug 16, 2005
Posts: 3466
Posts per day: 0.77
Location: Colorado

2001 Chevrolet Impala


PostPosted: Wed Apr 25, 2012 5:39 pm    Post subject:   Reply with quote

I believe the speed sensor is in the transmission (if not then the engine)...the only part of the car that gets speed info from the ABS sensors is the EBCM which takes care of the ABS and traction control.

I'm going to say the stepper motor is your most likely culprit, but keep an eye on the gauges and see what they are doing.

_________________
2001 Galaxy Silver 9C1 w/ L67 and 4T65E-HD...and a few other mods. Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    NAIOA Impala Forums Forum Index -> 2000-2005 General Impala Discussion All times are GMT - 4 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. Comments and posts are property of the poster. All other content is © 2008 by the NAIOA.


Use of this site constitutes agreement with the NAIOA Terms of Service (TOS)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Server Local Time: December 17, 2017, 8:03:25 am
Page Generation: 0.09 Seconds ( SQL 25:112 in 0.01 Seconds )